Jak przechowywać ciasto?

Któż z nas nie lubi domowych wypieków? Jednak duże znaczenie ma sposób ich przechowywania. Wpływa on na przedłużenie świeżości, ale i utrzymanie pysznego smaku. Zatem, jak najlepiej przechowywać ciasto?

Jak nie przechowywać ciasta?

Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać ciasto. Bądźmy szczerzy chlebak nie jest tutaj najlepszym wyborem. Ciasta nie należy również przechowywać pod folią aluminiową czy też przykryte workami. Najlepiej zdecydować się na produkt dedykowany, czyli pojemnik na ciasto. Istotne znaczenie ma tutaj rodzaj. Pojemniki z PCV dłużej utrzymują świeżość.

Plastikowy pojemnik na ciasto – jaki wybrać?

Plastikowe pojemniki na ciasto powinny być wykonane z wysokiej jakości PCV, które dostosowane jest do kontaktu z żywnością, zatem posiada specjalne oznaczenia. Warto jeszcze zwrócić uwagę na to, czy pojemnik może mieć kontakt z wysoką, jak i bardzo niską temperaturą. Pojemniki na ciasto warto dostosować do rodzaju wypieku – zobacz. Do klasycznego tortu najlepiej sprawdzi się okrągły pojemnik. Z kolei muffinki warto przechowywać w pojemniku, który ma specjalne elementy, w których należy umieścić muffinki. Jeżeli np. organizujemy imprezę i mamy kilka ciast, to możemy zdecydować się na piętrowy pojemnik na ciasto. To również doskonałe rozwiązanie na piknik czy barbecue. Dzięki pokrywce można osłonić ciasto przed owadami, a także zapachami. Plastikowe pojemniki na ciasto są naprawdę funkcjonalne.